Nyhet

Ytbehandling med termoplast för livsmedelsindustrin

14dec 2023

I livsmedelsindustrin är det av yttersta vikt att materialen som kommer i kontakt med matvaror inte bara är säkra och hållbara, utan även livsmedelsgodkända. Med termoplasten Rilsan® PA11 har nya möjligheter till ytbehandling öppnats för industrin, där flexibilitet och tålighet går hand i hand med livsmedelssäkerhet.

En termoplast med de rätta egenskaperna

Rilsan är en termoplast med många fördelaktiga egenskaper. Den är extremt lätt att bearbeta vilket gör den idealisk för ytbeläggning av komplexa former och strukturer. Dess utmärkta motståndskraft mot alkaliska lösningar och klorerat varmt vatten gör den till ett robust val för detaljer som ska rengöras och desinficeras ofta.

Den långsiktiga motståndskraften mot nötning och slitage innebär att termoplastbelagda produkter behåller sin funktion och estetik över tid, vilket i sin tur minskar behovet av att byta ut och underhålla detaljerna. Stötmotståndet är en annan viktig egenskap, särskilt i tuffa miljöer där utrustningen måste kunna tåla stötar och friktion.

Rilsan är naturligtvis livsmedelsgodkänd och frigör inga skadliga ämnen i kontakt med mat och kan användas tryggt i alla led av livsmedelsproduktion. Ytterligare egenskaper som termisk och fläckresistens understryker dess lämplighet för livsmedelsindustrin, där temperatursvängningar och spill hör till vardagen.

Användningsområden inom livsmedelsindustrin

Inom livsmedelsindustrin finns en mängd tillämpningar där just Rilsan har visat sig vara en perfekt ytbehandling. Diskkorgar i restaurangdiskmaskiner t ex är ständigt utsatta för höga temperaturer och aggressiva rengöringsmedel, men med Rilsanbeläggning kan de stå emot dessa förhållanden dag efter dag utan att påverkas.

Andra exempel på utrustning där termoplaster används är shoppingvagnar och rengöringsvagnar. Då dessa används dagligen och flyttas runt i olika miljöer, kräver de en ytbeläggning som kan stå emot de olika typer av slitage de utsätts för. Detsamma gäller olika ställningar för lagring och transport av livsmedel som också behöver en yta som är motståndskraftig mot korrosion och enkel att rengöra. Rilsan har egenskaperna som gör alla dessa produkter säkrare och mer hållbara.

Vi på Korroterm är de enda certifierade beläggarna av Rilsan® i Norden. Vi har ett nära samarbete med tillverkaren Arkema och har utvecklat vår egen unika metod för att få ett så starkt och hållbart resultat som möjligt.

Se fler nyheter

We’ve got you covered

Vi är den tekniskt ledande och mest erfarna aktören på marknaden när det gäller termoplast.
Fråga oss – vi vet!

Kontaktpersoner
013 - 35 70 70