Top

Ytbehandling med termoplast

När ytan är allt

Rätt ytbehandling kan göra hela skillnaden när man vill förhindra korrosion. Termoplast är en miljövänlig produkt med lång underhållsfri livslängd, som sparar både pengar, råvaror och energi.

Röd plastbeläggning metall

En ytbehandling för metall som håller måttet!

Produkter och installationer av metall är avsedda att hålla och vara funktionella under lång tid. Men många faktorer påverkar både livslängd och funktionalitet. Att ytbelägga metall med termoplast ger många fördelar och är ett oöverträffat alternativ i miljöer där ytor utsätts för slitage och stor yttre påverkan. Det är också ett kostnadseffektivt val vid funktionskrav på t.ex. korrosionsskydd, elisolering, UV-beständighet och kemikalieresistens. Termoplast klarar miljöer och krav som andra alternativ, t.ex. pulverlack, inte klarar. Plasten kan byggas i flera skikt och färgas i ett stort urval av kulörer.

Problemet: metall rostar

Produkter och installationer av metall är avsedda att hålla och vara funktionella under lång tid. Men många faktorer påverkar både livslängd och funktionalitet. Påverkan från fukt, kemikalier och slitage gör att metallerna bryts ner och rostar. Att ständigt byta ut metallerna mot nya är både dyrt, tidskrävande och framförallt dåligt för miljön.

rostig metall
Ytbehandling av medicinsk utrustning

Alternativ till traditionella ytbehandlingar

Det finns många traditionella ytbehandlingar för att göra metallen mer motståndskraftig mot rost, slitage och andra påfrestningar. Många av dessa behandlingar är både dyra, tidskrävande och miljövidriga. Dessutom är ytbeläggningens livslängd mycket kort, trots alla insatser. I många fall måste produkterna bytas ut inom ett par år, vilket kan orsaka långa driftstopp och medföra stora material- och personalkostnader.

Vi på Korroterm har tagit fram en unik ytbehandling med termoplast som ger många fördelar och är ett oöverträffat alternativ i miljöer där ytor utsätts för slitage och stor yttre påverkan. Det är också ett kostnadseffektivt val vid funktionskrav på t.ex. korrosionsskydd, elisolering, UV-beständighet och kemikalieresistens.

Fördelar med plastbeläggning som ytbehandling

Termoplast ger en minskad miljöpåverkan, bland annat genom att metoden är fri från lösningsmedel och epoxy. Skyddet som termoplast ger, låter dig också välja andra metaller som är mer ekonomiska och mindre energikrävande än t.ex. aluminium. En ytbehandling med termoplast är en investering som håller i längden. Genom bl.a. sin UV-beständighet och slitstyrka elimineras behovet av att måla om metallytor. Med termoplast får du funktionella, slitstarka och miljövänliga ytor. Du skapar mervärde och långsiktighet i dina investeringar, och en bättre upplevelse för slutanvändaren. Termoplast är ett framtidssäkert val!

Fördelar med plastbeläggning

För metallytor med funktion

Termoplast är en mångsidig produkt. När funktionskraven för metallerna är specifika, eller när användningsmiljön är tuff, är ytbehandling med termoplast ditt bästa val. Beroende på användningsområde, ska produkter och installationer av metall ha olika egenskaper. Termoplast kan addera denna funktionalitet. Till exempel är termoplast korrosionsskyddande, men också elisolerande, kemikalieresistent, ljudisolerande och fuktavvisande. Den glatta ytan gör också att bakterietillväxt försvåras. Termoplastbeläggning kan också användas för att reglera friktionen på ytor.

korrosionsskyddande ytbehandling
Elisolerande behandling metall
kemikalieresistent ytbeläggning metall
Slitage tålig ytbehandling metall
UV-bestandig yta metall
ljudisolerande plastbeläggning
Friktionsreglerande ytbeläggning metall
Fuktavvisande ytbeläggning metall
Bakteriehämmande ytbeläggning metall
händer som håller i takräcke

Användningsområden

Plastbeläggning med termoplast kan användas till mycket. Här kommer några exempel:

 • Lyktstolpar, elskåp, cykelställ, stängsel
 • Lekplatser och lekland
 • Metallkomponenter & maskindelar
 • Bildelar (ex. fjädrar, laddningsteknik för elfordon)
 • Flygplansdelar
 • Elektronisk utrustning
 • Medicinsk utrustning

Vår formula och unika metod – Korrotermmetoden – ger många fördelar:

 • Billigare metaller kan beläggas (inget krav på rostfritt stål)
 • Många olika kulörer (enligt RAL-skalan)
 • Underhållsfritt (behöver inte målas om)
 • Lättstädat (bakterietillväxt försvåras, klotterskydd)
 • Miljövänligt (100% återvinningsbart)
 • Prisvärt
 • Framtidssäkert
 • Bättre upplevelse för slutanvändaren
Plastbeläggning av metaller

Plastbeläggning utifrån dina behov

Korrosionsskydd, elisolering och kemikaliebeständighet är tre stora områden som termoplast används för. Men metoden har också en rad andra egenskaper. Utifrån dina unika behov och utmaningar, kan vi på Korroterm ta fram den bästa legoytbehandlingen för dig. Genom att vi använder flera olika sorters polymerer kan vi välja den ytbehandling som ger de bästa specifika egenskaperna. Läs mer om de olika plaster vi arbetar med här.