Fråga

Vad innebär galvanisering?

Svar:

I alla möjliga olika sammanhang stöter man på begrepp som ”galvaniserat stål” eller ”galvat”. Ofta handlar det om föremål i påfrestande miljöer, som utomhus eller i till exempel lager- och industrimiljö.

Syftet med galvaniseringen är just att öka slitstyrkan och motståndskraften hos material i stål eller stållegeringar. Galvaniseringen ger ett skydd mot rost och korrosion även i tuffa miljöer med hög luftfuktighet.

 

Så går galvanisering till 

Genom elektroplätering förzinkar man stålföremålet. Man för ner föremålet i en jonlösning med zink varpå el tillförs. Zinkjonerna dras till metallens yta och ger upphov till det tunna, skyddande lagret av zink som skapar en skyddande effekt på metallen.

 

Galvaniseringens historia 

Luigi Galvan upptäckte galvanismen 1780 när han undersökte hur döda grodors muskler reagerar vid kontakt med metaller.

Första gången metoden för galvanisering nämns historiskt var 1805, av den italienske kemisten Luigi Brugnatelli. Napoleon Bonaparte var tyvärr inte imponerad och Brugnatelli som valde att inte gå vidare med publikationer av sin uppfinning. Endast vid ett tillfälle omskrev han uppfinningen, i en belgisk tidskrift för fysik och kemi.

40 år senare beskrevs hur engelsmannen John Wright också lyckades galvanisera föremål. Det var John Wrights process som kusinerna Henry och George Richard Elkington sedan kom att ta patent på.  

 

Termoplast – effektivt alternativ till galvanisering 

Galvanisering är en gammal och pålitlig metod för korrosionsskydd. Men idag finns modernare och mer effektiva metoder. På Korroterm erbjuder vi behandlingar med Termoplast. Det är en miljövänlig produkt som håller i längden. Därmed sparar man både pengar, råvaror och energi. Utöver korrosionsskydd har Termoplast egenskaper som elisolerande, kemikalieresistent och UV-beständigt.

Vill du veta mer om korrosionsskydd med Termoplast? Kontakta Korroterm eller läs mer om år Termoplast!

Termoplast Kontakt
Svar på fler frågor

We’ve got you covered

Vi är den tekniskt ledande och mest erfarna aktören på marknaden när det gäller termoplast.
Fråga oss – vi vet!

Kontaktpersoner
013 - 35 70 70