Fråga

Vad är skillnaden mellan termoplast och härdplast?

Svar:

Termoplast och härdplast utgör de två huvudkategorierna när det kommer till plastmaterial. Skillnaderna är flera, men kan enkelt beskrivas som att härdplast är hårt och kan inte gjutas om efter att det tillverkats, medan termoplast är formbart både före och efter tillverkningen och därmed återanvändbart,

Dessa båda plastmaterial har sina egna respektive användningsområden samt fördelar och nackdelar.

 Härdplast 

Bland härdplasterna återfinns bland annat

  • Epoxi
  • Uretan
  • Fenoplast
  • Polyester

I slutet av tillverkningsprocessen av härdplast så ska det stelna genom en process med strålning eller värme. Resultatet är ett fast material. Man kan även addera exempelvis glasfiber för att ytterligare öka hållfastheten. Det sker till exempel vid konstruktionen av båtar och flygplan. Härdplast kan inte smältas ner eller formas om efter att det stelnat. Det gör att det är mycket svårt att återvinna – för att inte säga omöjligt.

 Termoplaster 

Termoplaster kan bli mycket tunna. I vår vardag har vi mycket kontakt med termoplast – hushållsplast som plastflaskor, plastpåsar eller förpackningar till mat tillverkas av materialet. När man tillverkar termoplast värms det upp, och kan då formas nästan hur som helst. Man kan skapa en krökt form håller formen efter att plasten svalnat – det är inte möjligt alls med härdplast. En klar fördel är att termoplast går att smältas och formas om efter tillverkningen. Det gör att man kan återanvända det i hög utsträckning, och därmed inte behöver använda lika mycket resurser som vid nyproduktion av plast.

Välj termoplast från Korroterm 

Vi på Korroterm använder oss av termoplast för korrosionsskydd. Termoplast har många positiva egenskaper, det är miljövänligt och har en lång och underhållsfri livslängd. Har du frågor om termoplast? Varmt välkommen att kontakta oss! 

Läs mer om termoplastmaterial Kontakta oss
Svar på fler frågor

We’ve got you covered

Vi är den tekniskt ledande och mest erfarna aktören på marknaden när det gäller termoplast.
Fråga oss – vi vet!

Kontaktpersoner
013 - 35 70 70